Over de Natuurschoonwet 1928
Eén van de wetten die voor landgoederen van belang zijn is de Natuurschoonwet. Deze heeft tot doel om versnippering van eigendom en aantasting van landgoederen te voorkomen. De overheid probeert dit te bereiken door de eigenaar fiscale voordelen te bieden in ruil voor de instandhouding van het landgoed.
Fiscale voordelen en voorwaarden
Deze fiscale voordelen gelden alleen voor landgoederen die aan bepaalde voorwaarden voldoen en bovendien als zodanig zijn gerangschikt. Er zijn fiscale faciliteiten gecreëerd op het gebied van de inkomstenbelasting, overdrachtsbelasting, schenk- en erfbelasting, vennootschapsbelasting en onroerende zaakbelasting. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Wilt u hier meer over weten? Wij adviseren u graag over de fiscale voordelen, maar ook over de gevolgen van eventuele schending van de aan de faciliteiten verbonden voorwaarden.
Overdracht en overgang landgoederen
Wilt u een landgoed kopen of verkopen? Overweegt u om uw landgoed door schenking over te dragen of heeft u de toekomst nog niet helemaal helder in beeld? Wat uw vraag ook is, onze ervaren specialisten staan voor u klaar! Lees hier meer over de overdracht en overgang van landgoederen.
Landgoedvennootschappen en -stichtingen
Heeft u of wilt u een landgoedvennootschap oprichten? Veel eigenaren kiezen voor een vennootschap met het oog op de toekomst van het landgoed. Statuten van landgoedvennootschappen bevatten specifieke bepalingen. Daarnaast speelt de zogenaamde transparance fiscale een belangrijke rol. Lees hier meer over landgoedvennootschappen en -stichtingen.
Ruimtelijke ontwikkelingen
Op landgoederen vinden vaak diverse ruimtelijke ontwikkelingen plaats, deels noodzakelijk voor het voortbestaan van het landgoed. Denk aan nieuwe functies om het te exploiteren en/of in stand te houden. Soms heeft u daarvoor een afwijking van het bestemmingsplan nodig en soms een omgevingsvergunng.
Aan nieuwe landgoederen liggen in veel gevallen anterieure overeenkomsten met gemeenten ten grondslag. Gemeenten zijn vaak bereid landgoedeigenaren te faciliteren, mits u aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoet. Ook regels die zien op bijvoorbeeld vergunningvrij bouwen kunnen mogelijkheden bieden. Heeft u vragen over zo’n kwestie? Ook dan kunt u bij ons terecht!
Financieringen
Het instandhouden en herontwikkelen van cultureel erfgoed en landgoederen is kostbaar. Voor het behoud van dit cultuurhistorisch erfgoed is het daarom soms van belang dat u nieuwe “economische” dragers vindt en nieuwe verdienmodellen ontwikkelt of laat ontwikkelen. Financiering is altijd een kernpunt en wij kunnen u daarover adviseren.
Mogelijke financieringsvormen
Crowdfunding is een financieringsvorm die sterk in opkomst is en interessant kan zijn voor cultureel erfgoed en landgoederen. Daarnaast valt te denken aan financiering in de vorm van derden die participeren in het landgoed, zoals stichtingen, fondsen of natuurbeherende organisaties. Bij al deze alternatieve financieringsvormen is het van belang na te gaan of het financieel recht, bijvoorbeeld de Wet op het financieel toezicht, beperkingen stelt. Zo kan bijvoorbeeld een prospectusplicht van toepassing zijn, of moet een ontheffing bij de Autoriteit Financiële Markten worden aangevraagd.