Intellectuele eigendom, ICT-recht & privacy

Op het gebied van het intellectuele eigendom, ICT-recht en privacy spelen veel (juridische) vraagstukken een rol. De experts van KienhuisHoving helpen u graag verder op dit veelomvattende gebied! Naast adviseren, begeleiden, procederen en het opstellen van documenten delen wij bovendien regelmatig kennis in de vorm van blogartikelen. U kunt bij ons daarnaast een zogeheten Privacy Compliance Check laten doen. En kent u ons PrivacyPortaal al? Lees hieronder meer of neem direct contact met ons op voor meer informatie.

Vragen die spelen

Heeft u een (dreigend) geschil of vragen over bijvoorbeeld het auteursrecht, octrooirecht, merkenrecht, modellenrecht, databankenrecht of knowhow? Heeft u ICT-overeenkomsten nodig? Wilt u juridische ondersteuning of advies bij ICT-projecten of Cloud services? Bent u slachtoffer van cybercrime? Wat mag wel en wat mag niet met persoonsgegevens? Is er een datalek bij u opgetreden? Heeft u een bewerkersovereenkomst nodig? Wij zijn u graag van dienst! Onderaan deze pagina vindt u de verschillende specialisten waar u rechtstreeks contact mee op kunt nemen.

Intellectuele Eigendom

De advocaten Intellectuele Eigendom, ICT-recht & Privacy van KienhuisHoving lossen verschillende vraagstukken op het gebied  van intellectueel eigendom op. Denk hierbij onder andere aan het auteursrecht, octrooirecht, modellenrecht, merkenrecht, handelsnaamrecht, domeinnaamrecht, databankenrecht en knowhow. Meer specifiek:

 • U heeft een innovatief idee voor een product of concept; hoe kunt u dit idee beschermen?
 • Mogen anderen de modeltekeningen van uw product gebruiken?
 • U wenst het alleenrecht op een merknaam en logo, hoe daarvoor te zorgen?
 • Iemand anders maakt zomaar gebruik van uw werken zoals foto’s, tekeningen, artikelen of software; wat kunt u ertegen doen?
 • U deelt vertrouwelijke informatie met een andere partij; hoe zorgt u ervoor dat deze informatie vertrouwelijk blijft?

ICT-recht

De ontwikkelingen op het gebied van ICT gaan erg snel. Ideeën voor ICT-toepassingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Maar hoe zit het met de juridische kant van het verhaal? Wij zijn u behulpzaam bij verschillende vraagstukken en opdrachten. Wij helpen u bijvoorbeeld met het opstellen van een overeenkomst, zoals een ICT-contract, Service Level Agreement, Cloud-contract, softwarelicentie, resellercontract, distributiecontract, softwareontwikkelingsovereenkomst of een samenwerkingsovereenkomst. Of wilt die laten beoordelen? Ook daarvoor bent u bij ons in goede handen! Denk verder aan:

 • U heeft een conflict met een afnemer of leverancier van ICT en wilt dit laten oplossen door middel van onderhandeling, arbitrage of gang naar de rechter.
 • U heeft antwoord nodig op de vraag hoe u uw rechten ten aanzien van de ICT-toepassingen kunt veiligstellen.
 • U wilt bedrijfskritische functionaliteit in de Cloud onderbrengen, maar vraagt zich af hoe u de continuïteit in geval van calamiteiten zoals faillissement borgt.
 • U heeft een discussie over uw licentiepositie naar aanleiding van een audit of BSA-inval en wilt weten of de gestelde licentiebehoefte wel klopt.
 • U wilt een innovatief product op de markt brengen (bijvoorbeeld een zelfrijdende auto, drone, intelligente camera, etc.) en vraagt zich af met welke regels u rekening dient te houden.
 • U heeft een ICT-project, zoals de implementatie van een bepaalde ICT-toepassing in uw organisatie en bent benieuwd welke juridische begeleiding daarbij raadzaam is.

Naast bovengenoemde vraagstukken, staan wij mensen en organisaties bij die slachtoffer zijn van cybercrime of online identiteitsfraude; wat kunt u juridisch hiertegen doen? Ook helpen we u hoe u op kunt treden tegen ongewenst linken naar u persoonlijke of zakelijke website door bepaalde websites via zoekmachines zoals Google.

Privacy

Mensen worden zich meer en meer bewust van hun privacy. Organisaties willen compliant zijn met de privacywet- en regelgeving. In de media worden datalekken breed uitgemeten. De Autoriteit Privacy flyerPersoonsgegevens is een waakhond geworden die kan bijten en forse boetes kan opleggen bij overtreding van de privacywet- en regelgeving. De regels van de Europese Privacy Verordening gelden per 25 mei 2018. Wij krijgen dagelijks te maken met deze materie. Vragen waarbij wij iets voor u kunnen betekenen zijn bijvoorbeeld:

 • Wat moet u doen om compliant te zijn met de privacywet- en regelgeving?
 • Wat moet u in het bijzonder doen om compliant te zijn met de Europese Privacy Verordening?
 • Welke wettelijke mogelijkheden en beperkingen zijn er voor het laten verwerken van persoonsgegevens buiten Nederland?
 • Is er sprake van een datalek en moet u deze melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens?
 • Heeft u vragen over of u bepaalde persoonsgegevens mag verwerken en hoe u daarmee moet omgaan?
 • Bent u wettelijk verplicht een Data Protection Officer aan te stellen en hoe geeft u zo’n functie vorm?
 • Op welke wijze mag u cookies inzetten op uw website?
 • Is een bewerkersovereenkomst voor uw situatie verplicht?

 

Onze dienstverlening

Op al deze gebieden kunnen wij u adviseren, overeenkomsten opstellen of beoordelen, onderhandelingstrajecten begeleiden, ondersteunen bij conflictbeslechting en beheersing en natuurlijk procederen. Wij zijn in staat om complexe juridische vraagstukken te analyseren en op te lossen. Onze diensten stoppen uiteraard niet bij de grenzen van het intellectuele eigendom, ICT-recht en privacy. Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn werken wij waar nodig samen met onze collega’s met specialisaties op andere rechtsgebieden.

 

PrivacyCheck en PrivacyPortaal

Wilt u weten of u aan de vereisten van de AVG voldoet? Doe dan onze Privacy compliance check. Wilt u op de hoogte blijven van alle nieuws over de nieuwe privacy wetgeving? Meldt u zich dan aan voor het PrivacyPortaal via een mail naar portal@kienhuishoving.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk inloggegevens.

Contact en meer info

Heeft u een specialist nodig op het gebied van het intellectuele eigendom, ICT-recht en privacy? Neemt u dan gerust contact met ons op en ontdek waarmee wij u van dienst kunnen zijn! Kies verderop één van onze advocaten, ontdek meer over de achtergrond en bekijk de directe contactgegevens. U kunt ook altijd bellen met of mailen naar een van onze vestigingen, een terugbelverzoek achterlaten of gebruikmaken van ons contactformulier. Via onderstaande blogartikelen houden wij onze lezers op de hoogte van allerlei ontwikkelingen op het gebied van, ICT-recht, privacy en intellectueel eigendom.

Branchegroep ICT, privay en technologie

Onze advocaten en notarissen die zich bezighouden met ICT- en technologie-gerelateerde zaken hebben hun krachten gebundeld in de branchegroep ICT, privacy en technologie.

Specialisten Intellectuele eigendom, ICT-recht & privacy