Bouwrecht

Bouwen is veelomvattend, constant in ontwikkeling en een boeiend onderwerp, maar kan tegelijkertijd flink uitdagend zijn. KienhuisHoving adviseert, procedeert, geeft cursussen en deelt uiteenlopende kennis op dit rechtsgebied. Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op en vraag naar onze bouwrechtspecialisten.

Het complexe proces van bouwen

Bouwen is een complex proces waarbij meerdere partijen samenwerken aan het ontwerpen en realiseren van bijvoorbeeld woningen, utiliteitsgebouwen of infrastructuur. Bouwprocessen worden steeds complexer en de hoeveelheid wet- en regelgeving neemt toe. Het is dan ook essentieel om goede, duidelijke afspraken te maken en toe te zien op de naleving daarvan. Wij ondersteunen u daarbij!

Bouwrechtpraktijk KienhuisHoving

KienhuisHoving beschikt over een gespecialiseerde bouwrechtpraktijk met vestigingen in Enschede en sinds 2019 ook in Utrecht. Onze specialisten werken door het hele land voor uiteenlopende cliënten. Zo adviseren en ondersteunen we meerdere aannemers uit de Cobouw50, overheden, projectontwikkelaars, zorg- en onderwijsinstellingen, woningcorporaties, architecten en adviseurs. 

Wat we doen

Wij geven op gespecialiseerd niveau advies op alle aspecten van het bouwrecht en treden regelmatig op in procedures bij zowel de burgerlijke rechter als de Raad van Arbitrage voor de Bouw en het Nederlands Arbitrage Instituut. Of het nu gaat om woningen, kantoren en bedrijfspanden, zorgvastgoed of om grond-, weg- en waterbouw, een praktische, oplossingsgerichte benadering is altijd ons uitgangspunt.

Up-to-date blijven en kennis delen

Onze advocaten bouwrecht verzorgen regelmatig cursussen, zowel in-house bij cliënten als in de KienhuisHoving Academy en bij externe onderwijsinstellingen. Zij publiceren hiernaast regelmatig over bouwgerelateerde onderwerpen en zorgen er altijd voor dat zij op de hoogte zijn van wat er speelt in de bouw. Daardoor zijn zij goed in staat met de cliënt mee te denken.

Opstellen en beoordelen van overeenkomsten

Wij staan opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw graag bij met het opstellen en beoordelen van overeenkomsten. Denkt u daarbij aan de in de bouw veel gebruikte regelingen/voorwaarden, zoals:
 

 • UAV 2012
 • UAV-GC 2005
 • AVA 2013
 • DNR
 • Woningborg Garantie- en waarborgregeling
 • Covo 2010
 • Alib 2007

En verder aan contractvormen, waaronder:
 

 • Koop-/aannemingsovereenkomsten
 • Design & build, design & construct
 • Bouwteamovereenkomsten
 • Samenwerkingsovereenkomsten
 • Stabu, RAW, DBFMO

Soms maakt een bouwproces onderdeel uit van een groter geheel, bijvoorbeeld bij omvangrijke projectontwikkelingen en PPS-overeenkomsten. Bij KienhuisHoving zijn wij gewend om samen te werken met verschillende disciplines, zodat wij u integraal kunnen adviseren. 

Strategisch advies

Onze advocaten bouwrecht worden ook regelmatig ingeschakeld om op strategisch niveau mee te denken met verschillende partijen in het bouwproces. Wij beschikken over ruime ervaring om de (on)mogelijkheden snel en op praktische wijze in kaart te brengen en u zo verder te helpen. Dit doen wij op verschillende vlakken, of het nu gaat om het beperken van risico’s, het behalen van bepaalde doelen of het uitzetten van een concreet stappenplan om tot beëindiging van een geschil te komen.

Procedures in bouwrecht

Natuurlijk komt het regelmatig voor dat een geschil alleen door een oordeel van een rechter of arbiter beëindigd kan worden. De bouwrechtadvocaten van KienhuisHoving hebben ruime ervaring met het voeren van procedures bij de civiele rechter, de Raad van Arbitrage voor de Bouw en andere arbitrage-instituten. Denk hierbij aan geschillen over meer- en minderwerk, vertraging, gebreken bij of na oplevering, bodemgesteldheid of financiële afwikkelingen.

Inhouse cursussen

Wij verzorgen diverse cursussen inhouse over onder andere de UAV-GC, DNR en model bouwteamovereenkomsten. Meer weten? Klik dan hier.

Meer weten?

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van bouwrecht via onderstaande blogartikelen. Bent u opdrachtgever of opdrachtnemer in de bouw en heeft u strategisch of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met onze bouwrechtspecialisten. Selecteer verderop één van onze advocaten, ontdek meer over de achtergrond en bekijk de directe contactgegevens. U kunt natuurlijk ook één van onze vestigingen bellen of mailen, een terugbelverzoek achterlaten of gebruiken maken van ons contactformulier.

Pioneering

De bouwrecht sectie is aangesloten bij Pioneering, het innovatieve platform voor vernieuwers in de gebouwde omgeving. Klik hier voor het deelnemerscertificaat.