Blockchain

Op social media en in tijdschriften wordt vaak gesproken over de bitcoin en blockchain. Blockchain is de technologie achter de cryptocurrency bitcoin. Maar wat is blockchain nu eigenlijk? Wij kunnen u bijpraten over de werking van deze technologie, de mogelijkheden die de blockchain kan bieden aan haar gebruikers en enkele juridische implicaties van de blockchain.

Wat is blockchain?

U kunt kunt de blockchain zien als een aaneenrijging van ‘blocks’, waarbij iedere block bestaat uit een bepaalde hoeveelheid transacties. De blockchain is decentraal. Er is dus geen centrale server of locatie waar alle informatie wordt opgeslagen. Een block komt pas tot stand na verificatie door een netwerk van computers: de ‘nodes’. Is een transactie eenmaal goedgekeurd, dan kunnen de transacties praktisch niet meer worden gewijzigd of ongedaan worden gemaakt. Dit hangt overigens wel af van de vormgeving van de blockchain (openbaar/gesloten). 

Blockchain is hot. Blockchain wordt beschouwd als veilig en fraudebestendig, en de technologische mogelijkheden lijken eindeloos. Hetzelfde geldt voor de juridische uitdagingen waarmee bedrijven zich al geconfronteerd zien. De mogelijke toepassingen van blockchain worden op dit moment uitvoerig onderzocht door diverse private en publieke instanties. Onder andere banken, verzekeraars, pensioenfondsen, farmaceutische bedrijven en de overheid experimenteren met de mogelijkheden van deze technologie. Deze ontwikkelingen houden wij nauwlettend in de gaten.

Risico's

Maar er kleven ook risico’s aan de blockchain. In hoeverre wordt bijvoorbeeld de privacy gewaarborgd van de gebruikers binnen een openbare blockchain? In de blockchain worden immers alle gegevens decentraal beheerd en opgeslagen. Ander voorbeeld: in de praktijk komt het nog eens voor dat een transactie ongedaan moet worden gemaakt, bijvoorbeeld omdat sprake is van dwaling of schending van vormvoorschriften. Op welke wijze kunnen transacties binnen een blockchain worden aangetast of ongedaan worden gemaakt? Een andere actuele kwestie betreft initial coin offerings (ICO). Een ICO is een opkomende methode om via een blockchainplatform (start)kapitaal op te halen bij investeerders. De juridische inrichting van een ICO bepaalt namelijk of de Wet financieel toezicht van toepassing is, en daarmee of sprake is van regulering door De Nederlandsche Bank of Autoriteit Financiële Markten.

Bent u benieuwd wat dit onderwerp voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.