KienhuisHoving-Academy KienhuisHoving-Academy
Website
KienhuisHoving-Academy

Vertraagde pepernoten - logistieke problemen voor de Goedheiligman

De Goedheiligman is weer in het land. Traditiegetrouw zorgt dit voor de nodige logistieke problemen. Ook dit jaar was het raak: de staf van Sinterklaas zat vast in een schoorsteen en de Pakjesboot voer de verkeerde kant op. Gelukkig kwam alles net op tijd weer goed. Sinterklaas en Zwarte Piet maken zich grote zorgen over de eventuele gevolgen van een logistieke misser. Zij vroegen mij om hier eens aandacht te besteden.

Het is een bekend gegeven dat de Sint niet volledig kan voorzien in de behoefte aan alle lekkers. Vele ouders helpen hem daarom een handje en kopen zelf een stuk marsepein, een zak pepernoten en een brok speculaas. De piek in die vraag ligt vlak voor Pakjesavond. Het is van groot belang voor de verkopers dat al het lekkers op tijd in de winkels ligt. Maar wat nu als een bestelling pepernoten pas op 6 december (dus met vertraging) bezorgd wordt?

Als de pepernoten in Spanje gemaakt worden en over de weg naar Nederland vervoerd worden (de stoomboot is al lang en breed in Nederland), dan is de CMR van toepassing. Op grond van artikel 23 lid 5 CMR dient de vervoerder de schade die het gevolg is van de vertraagde aflevering te vergoeden. Onder deze regeling kunnen allerlei schadevormen geclaimd worden, waarbij in het bijzonder gedacht kan worden aan omzetverlies. De hoogte van het te vergoeden bedrag is echter beperkt tot de hoogte van de vrachtprijs. De vervoerder heeft dan dus voor niets gereden.

Worden de pepernoten in Nederland gemaakt, dan is het een ander verhaal. Vertragingschade komt volgens de wettelijke regeling uitsluitend voor vergoeding in aanmerking als de goederen minder waard zijn geworden door de vertraging. Dit is slechts zelden het geval. Poppen of computerspellen zijn immers op 6 december nog net zoveel waard als op 4 december. Pepernoten worden daarentegen de ochtend na Pakjesavond al met hoge korting aangeboden. Pepernoten zijn dus minder waard op 6 december! Die waardedaling komt voor vergoeding in aanmerking (artikel 8:1103 BW). De vervoerder is aansprakelijk tot EUR 3,40 per kilogram en maximaal tot de vrachtprijs. Als toepasselijkheid van de AVC en de uiterste afleverdatum schriftelijk is overeengekomen, dan bedraagt de maximaal vergoeding tweemaal de vrachtprijs (artikel 23 lid 3 AVC).

Dus vervoerders, weet wat u doet, en kom op tijd met al het suikergoed!

Dit blog verscheen tevens op www.rechtopdeweg.nl