Update rentederivaten II: Voorschot bij vertraging

In dit blog brengen we u op de hoogte van de voortgang van de herbeoordelingen van rentederivaten uit hoofde van het uniform herstelkader rentederivaten MKB (‘Herstelkader’). De banken hebben bij de uitvoering van het Herstelkader vertraging opgelopen. Klanten die als gevolg van de vertraging nog geen aanbod hebben gekregen van de bank, ontvangen een voorschot.

De AFM heeft op 19 december 2016 het Herstelkader definitief vastgesteld. De grote banken hebben aangegeven zich te committeren aan het Herstelkader. Ik verwijs naar onze eerdere blogs voor een weergave van de inhoud van het Herstelkader.

Op 4 december jl. heeft de AFM een voortgangsrapportage gepubliceerd die inzage geeft in de uitvoering van het Herstelkader door de banken. Uit de rapportage blijkt dat de uitvoering vertraging heeft opgelopen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. In de eerste plaats vanwege automatiseringsproblemen. De systemen van de banken blijken niet in staat om grootschalige historische constructies te faciliteren. In de tweede plaats vanwege de diversiteit aan rentederivatendossiers, wat problemen oplevert voor de (snelle) uitvoering van het Herstelkader.

De doelstelling om nog in 2017 een aanbod te doen aan alle klanten, is inmiddels aangepast aan de realiteit. De banken streven ernaar uiterlijk eind 2018 een aanbod te doen aan de klanten die binnen de reikwijdte van het Herstelkader vallen.

Ondanks dat klanten zich geconfronteerd zien met vertraging in de (definitieve) herbeoordeling van zijn of haar dossier, kunnen zij binnenkort toch iets tegemoet zien: de banken gaan op de korte termijn over tot het verstrekken van voorschotten aan klanten die vóór eind 2017 nog geen aanbod hebben ontvangen.

Wij blijven de ontwikkelingen nauwlettend voor u in de gaten houden. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van het Herstelkader, of heeft u een andere vraag die ziet op de rentederivatenproblematiek, neemt u dan gerust contact op met de sectie Banking & Finance.