Opheffing geheimhouding gemeenteraad door Wob-verzoeker

Geplaatst op 24 november 2016 11:03

De Afdeling heeft in de tussenuitspraak van 23 november 2016 bepaald dat een verzoek om openbaarmaking van documenten waarvan geheimhouding is opgelegd, tegelijkertijd moet worden opgevat als een verzoek om opheffing van die geheimhouding. De indiener van een Wob-verzoek is zowel belanghebbende bij het besluit op het verzoek om openbaarmaking als bij het besluit op het verzoek om opheffing van de geheimhouding.

Wat was er aan de hand?

In de onderhavige uitspraak (ECLI:NL:RVS:2016:3140) heeft een journalist van de Leeuwarder Courant op grond van de Wet openbaarheid van bestuur gevraagd om de afspraken openbaar te maken die de gemeente Het Bildt heeft gemaakt met de eigenaar van een supermarkt naast een woonzorgcentrum. De journalist is geïnteresseerd in de financiële gevolgen voor de gemeente van de afspraken die zijn gemaakt om het conflict met betrekking tot de bouw van een woonzorgcentrum te beëindigen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit verzoek afgewezen omdat de gemeenteraad eerder had besloten om de afspraken geheim te houden op grond van artikel 25 lid 1 van de Gemeentewet. Het Wob-verzoek is uiteindelijk tevens opgevat als verzoek om opheffing van de geheimhouding. De rechtbank heeft vervolgens geoordeeld dat het beroep niet-ontvankelijk is omdat de journalist geen belanghebbende bij het besluit tot weigering om de geheimhouding op te heffen was.

Dubbel belanghebbende

De Afdeling oordeelt dat als iemand informatie opvraagt waarop een geheimhoudingsplicht rust, het verzoek om informatie tegelijkertijd moet worden opgevat als een verzoek om die geheimhouding op te heffen.

Dit betekent dat de indiener van een Wob-verzoek, in dit geval de journalist, zowel belanghebbende is bij het besluit op zijn Wob-verzoek als bij het besluit over het verzoek om de geheimhouding op te heffen.

Dit betekent ook dat wanneer het verzoek om opheffing van de geheimhouding bij een ander bestuursorgaan moet worden ingediend, op de ontvanger van het verzoek een doorzendplicht rust. De gemeenteraad heeft in het onderhavige geval volstaan met een enkele verwijzing naar de geheimhoudingsplicht zonder in te gaan op de bezwaren van de journalist daartegen. Het besluit is dan ook onvoldoende gemotiveerd.

Tussenuitspraak

De gemeenteraad krijgt twaalf weken de tijd om zijn besluit op het verzoek van de journalist om de geheimhouding op te heffen alsnog goed te motiveren of om een besluit met een andere strekking te nemen. Daarna zal de Afdeling een einduitspraak doen.

Chantal van Mil & Ellen de Jonge