Belegt u ook in cryptomunten? Peildatum is 1 januari voor de aangifte inkomstenbelasting

Volgt u de cryptocurrencygekte ook met nieuwsgierigheid? Of misschien bent u al verder dan dat, en heeft u besloten om de eindejaarsbonus aan een cryptomunt te besteden. De verwachting is immers dat cryptomunten alleen maar meer waard gaan worden. Realiseert u zich dan wel dat de cryptomunt kwalificeert als vermogen (box 3), en dus moet worden aangegeven bij de Belastingdienst!

Cryptomunten

Ongetwijfeld heeft u er al veel over gehoord: de komst van de digitale munt. De meest bekende variant is de Bitcoin. Maar er zijn meerdere cryptomunten waarin u kunt investeren. Zo is er ook de Altcoin, Ethereum, Litecoin en Ether. In totaal zijn er meer dan 900 soorten cryptomunten. Een aantal van deze cryptomunten is (veel) meer waard geworden. De waarde wordt ook hier bepaald door vraag en aanbod.

Een belangrijke reden voor de waardestijging van de cryptomunten, is de toenemende vraag van een nieuwe groep investeerders. De verwachtingen zijn immers positief: de cryptomunt wordt gezien als het geld van de toekomst. U hoeft de digitale munt alleen nog maar aan te schaffen.

Fiscale gevolgen

Niet alleen voor het publiek is deze snelle ontwikkeling een reden voor interesse en gepaste waakzaamheid. Ook (toezichthoudende) instanties moeten beoordelen hoe met deze ontwikkeling moet worden omgegaan.

Eén van die instanties is de Belastingdienst. Ieder jaar moet u uw vermogen bij de Belastingdienst aangeven. Ook cryptomunten maken deel uit van uw vermogen. Op de website van de Belastingdienst staat dat Bitcoins en andere virtuele betaalmiddelen onder ‘overige bezittingen’ vallen, en dus moeten worden opgegeven in box 3.

Als peildatum voor de aangifte wordt 1 januari aangehouden van het jaar waarover aangifte wordt gedaan. Wie in 2017 cryptomunten in bezit had, moet dus bij de aangifte over 2017 de waarde aangeven die de cryptomunt had op 1 januari 2017.

Voor 2018 moet dan ook met het volgende rekening worden gehouden. Keldert de waarde van de cryptomunt gedurende het jaar? Dan wordt voor de vermogensrendementsheffing toch de waarde aangehouden die de cryptomunt had op 1 januari van het jaar waarover aangifte wordt gedaan.