KienhuisHoving-Academy KienhuisHoving-Academy
Website
KienhuisHoving-Academy

Blogs


Verwerkersovereenkomst: wel of niet nodig?

19 november 2018 10:57 door Tom Pool
Van het uitbesteden van loonadministratie tot het opslaan van een klantenbestand bij een cloudprovider: regelmatig worden persoonsgegevens aan externe partijen verstrekt. Soms moet de opdrachtgever in zo’n geval met de betreffende externe partij – de opdrachtnemer – een ‘verwerkersovereenkomst’ sluiten. Wat is een ‘verwerkersovereenkomst’ en wanneer is deze overeenkomst nodig?

Verwerkingen van persoonsgegevens binnen concerns

22 augustus 2017 12:21 door Tijs Weustenraad
Opereert uw organisatie in concernverband? Worden er tussen de organisaties in het concern persoonsgegevens doorgegeven, uitgewisseld of geraadpleegd? Heeft het concern vestigingen in het buitenland, al dan niet buiten de EU of de EER, waarmee persoonsgegevens worden uitgewisseld? Vrijwel ieder concern verwerkt persoonsgegevens, bijvoorbeeld klant- of personeelsgegevens. Bij deze verwerkingen van persoonsgegevens binnen (internationale) concerns zijn er enkele privacyrechtelijke aandachtspunten.

Nog langere privacyrechtelijke tentakels: de e-Privacy Verordening

31 juli 2017 13:50 door Tijs Weustenraad
Zijn de voorbereidingen op de Europese Privacy Verordening nog in volle gang, is daar alweer het volgende ‘privacyrechtelijke paradepaardje’ van de Europese Commissie: de e-Privacy Verordening. Deze verordening met langere beschermende tentakels bevat aanvullende regels op de Europese Privacy Verordening en zal een deel van de Telecommunicatiewet gaan vervangen.

Cloud computing en pensioenfondsen

12 juli 2017 11:34 door Tijs Weustenraad
Pensioenfondsen die voor hun bedrijfsvoering gebruik willen maken van een ‘cloud’ moeten dit melden aan De Nederlandsche Bank (hierna: ‘DNB’). Wat houdt deze meldplicht in en wat betekent dit voor pensioenfondsen? Wat zijn aandachtspunten met betrekking tot privacy?

Help, mijn bedrijfsgeheimen zijn vogelvrij! Of toch niet?

13 april 2017 14:09 door Tijs Weustenraad
Het auteursrecht, het merkenrecht, het octrooirecht, het modelrecht. Dit zijn enkele voorbeelden waarmee het intellectuele eigendom van uw bedrijf wordt beschermd. Maar hoe zit dat nu met bedrijfsgeheimen die hierdoor niet worden beschermd? Zijn die bedrijfsgeheimen vogelvrij?