KienhuisHoving-Academy KienhuisHoving-Academy
Website
KienhuisHoving-Academy

Blogs


Cloud computing en pensioenfondsen

12 juli 2016 11:55 door Ruud Derksen
Pensioenfondsen die voor hun bedrijfsvoering gebruik willen maken van een ‘cloud’ moeten dit melden aan De Nederlandsche Bank (hierna: ‘DNB’). Wat houdt deze meldplicht in en wat betekent dit voor pensioenfondsen? Wat zijn aandachtspunten met betrekking tot privacy?

Verzekeringstechnisch nadeel (VTN): maak duidelijke afspraken

17 november 2015 13:17 door Alex Ter Horst
Het beëindigen van de aansluiting bij een pensioenfonds levert regelmatig discussies op over nog te betalen kosten en/of premies. Een voorbeeld daarvan is de procedure tussen KPN en Pensioenfonds PNO over het verzekeringstechnisch nadeel. Zoals wij ook al in ons artikel uit 2014 hebben geschreven bestaat er echter niet één VTN en kunnen discussie over de betekenis daarvan doorlopen – zo blijkt – tot aan de Hoge Raad.

Herstructurering en vrijstelling van het bedrijfstakpensioenfonds? Let op de vorm!

5 oktober 2015 12:11 door Alex Ter Horst
Een onderneming die een interne herstructurering wil doorvoeren, staan diverse juridische instrumenten ter beschikking. Gedacht kan worden aan een bedrijfsfusie, juridische fusie of (af)splitsing. Als de onderneming een vrijstelling heeft van een bedrijfstakpensioenfonds (“BPF”) kan de vorm van de herstructurering van belang zijn of de vrijstelling van toepassing blijft.