KienhuisHoving-Academy KienhuisHoving-Academy
Website
KienhuisHoving-Academy

Blogs


Kostenraming bij grondexploitatie: taxatiebenadering

21 maart 2018 10:16 door Chantal van Mil
De Afdeling heeft op 16 maart 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:903) een uitspraak gedaan in een zaak over een exploitatieplan. In een exploitatieplan staan de kosten die grondeigenaren aan de gemeente moeten betalen in verband met de ontwikkeling van een gebied binnen een gemeente. In deze uitspraak beantwoordt de Afdeling een aantal vragen over de manier waarop die kosten moeten worden geschat (kostenraming) voor de aankoop van grond voor een zogenoemde 'bovenwijkse voorziening'.

Aanbestedingsrecht - Aanvullen gunningsbeslissing terug van weggeweest?

8 maart 2018 09:14 door Laurens Vermeulen
De Hoge Raad heeft in 2012 in het arrest Staat/KPN geoordeeld dat het aanvullen van de voorlopige gunningsbeslissing met nieuwe redenen in beginsel niet is toegestaan. De rechtbank Den Haag heeft echter, in navolging van een eerdere uitspraak van de rechtbank Gelderland, geoordeeld dat dit onder bepaalde voorwaarden toch mogelijk is. De vraag is of met deze lagere rechtspraak het aanvullen van de gunningsbeslissing ondanks de uitspraak van de Hoge Raad terug is van weggeweest.

Splitsing bouwplan in vergunningvrij en vergunningplichtig deel

2 maart 2018 13:05 door Chantal van Mil
In een uitspraak van de Afdeling van 28 februari 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:699) was een aanvraag aan de orde die bestond uit een bouwplan met vergunningvrije en vergunningplichtige delen. In deze uitspraak wordt ingegaan op de mogelijkheden die men bij het aanvragen van een omgevingsvergunning heeft in relatie tot de bepalingen in het Besluit omgevingsrecht ten aanzien van vergunningvrij bouwen.

Blockchain: u kunt er niet meer omheen

2 maart 2018 10:20 door Nelleke Jans
Op social media, in tijdschriften en op straat verschijnen deze termen met regelmaat: de bitcoin en de blockchain. Wij zijn voornamelijk geïnteresseerd in de blockchain. Blockchain is namelijk de technologie achter de cryptocurrency bitcoin. Maar wat is blockchain nu eigenlijk? In een reeks van blogs brengen wij u op de hoogte van deze technologie, de mogelijkheden die de blockchain biedt aan haar gebruikers en de juridische implicaties die de technologie met zich brengt.

Wetswijziging in Duitsland per 1 januari 2018: ondernemers opgelet

1 maart 2018 11:09 door Charlotte Solms
Na een vermoeiende dag verheugt u zich op een schuimend warm bad in uw splinternieuwe badkuip. Maar de vreugde blijkt van korte duur te zijn. Na de inbouw van alle leidingen en badkamertegels ontdekt u dat de badkuip gebrekkig is. De demontagekosten zijn hoog, want alle tegels zullen van de muur gehaald moeten worden. Wie moet deze kosten dragen?