Podcast: Combineren van ontslaggronden; maakt dat ontslag écht makkelijker?

Podcast: Combineren van ontslaggronden; maakt dat ontslag écht makkelijker?

15 maart 2021 - In deze podcast nemen Imke Lintsen en Vincent de Groot je mee in de recente rechtspraak rond de combinatiegrond (of ook wel de cumulatiegrond of i-grond). Deze grond bestaat sinds 1 januari 2020 en is onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

In deze podcast nemen Imke Lintsen (advocaat arbeidsrecht) en Vincent de Groot (ook advocaat arbeidsrecht) je mee in de recente rechtspraak rond de combinatiegrond (of ook wel de cumulatiegrond of i-grond). Deze grond bestaat sinds 1 januari 2020 en is onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB).

Deze nieuwe ontslaggrond werd ingevoerd omdat het ontslagrecht te star werd gevonden. Alleen op basis van de in de wet opgesomde gronden kan de rechter de arbeidsovereenkomst ontbinden (denk hierbij aan disfunctioneren, verstoorde arbeidsverhouding en ernstig verwijtbaar handelen van de werknemer). De lat voor het behalen van deze gronden lag (en ligt) hoog. Door de invoering van de combinatiegrond werd het mogelijk om ontslaggronden die op zichzelf onvoldoende zijn voor ontbinding, te combineren. Iets meer dan een jaar na de invoering zijn er meer afwijzingen dan toewijzingen. Kun je dan inderdaad nog spreken over een versoepeling?

Imke en Vincent bespreken recente uitspraken over de combinatiegrond en proberen daar een lijn in te ontdekken. Uiteraard geven zij praktische tips over de wijze waarop u de combinatiegrond het beste kunt onderbouwen zodat u bij de rechter de meeste kans van slagen heeft!