Podcast 63: Wat is het B Corp certificaat en wat betekent dit?

Podcast 63: Wat is het B Corp certificaat en wat betekent dit?

27 februari 2023 - Een manier om de impact van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheidsbeleid te meten is de zogeheten B Corp-certificering. Wat dit precies betekent vertellen Mark Huizenga en Anna Tenhagen in deze podcast.

Steeds meer bedrijven zijn bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is sprake van een toenemende rol van duurzaamheidbeleid binnen ondernemingen. Over wat deze ontwikkelingen betekenen voor bijvoorbeeld de corporate governance van de onderneming, ,waaronder de taken en verantwoordelijkheden van bestuurders en commissarissen, krijgen wij in de praktijk steeds meer vragen. Een manier om de impact van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheidsbeleid te meten is de zogeheten B Corp-certificering.

De B Corp-certificering wordt afgegeven door B Lab, een Amerikaans non-profit bedrijf. Om de certificering te verkrijgen, dient het bedrijf een proces te doorlopen waarbij het bedrijf wordt getoetst op (grofweg) vijf pijlers:

  1. Governance
  2. Werknemers
  3. Klanten
  4. Milieu
  5. Gemeenschap

 

In deze podcast geven Mark Huizenga (advocaat ondernemingsrecht) en Anna Tenhagen (kandidaat-notaris ondernemingsrecht) een introductie over het B Corp certificaat. Zij bespreken onder meer het waarom, het proces en eventuele risico’s die aan het certificaat en de daarmee gemoeide verplichtingen verbonden zijn. Meer weten over de B Corp of maatschappelijk verantwoord ondernemen, onze specialisten staan voor u klaar.