Podcast 57: De ontwikkeling van windparken; financiële aspecten

Podcast 57: De ontwikkeling van windparken; financiële aspecten

21 november 2022 - In deze derde aflevering in de serie 'De ontwikkeling van windparken' bespreken Pieter Schut en Anna Tenhagen de financiële aspecten van de realisatie van een windpark. Tevens zullen zij onthullen wat de kosten van een windmolen nou eigenlijk zijn.

Vaak wordt een windmolen gefinancierd door een kredietverstrekker. Tot zekerheid van terugbetaling wordt er ten behoeve van de kredietverstrekker een zekerheidsrecht gevestigd in de vorm van een hypotheek. De vorige aflevering is reeds besproken dat voor de windmolen een recht van opstal wordt gevestigd. Wat dit betreft is de vestiging van dit recht van hypotheek dan ook afwijkend van het recht van hypotheek zoals wij dat kennen voor bijvoorbeeld een eigen woning. 

In deze aflevering gaan door Pieter Schut, notaris commercieel vastgoed, en Anna Tenhagen, kandidaat-notaris ondernemingsrecht, dieper in op de inhoud van dit recht van hypotheek. Zo komen onderwerpen als instaprechten, separatistenpositie en de nauwe betrokkenheid van de kredietverstrekker aan bod. Aan de hand van voorbeelden nemen Pieter en Anna je mee in het proces van zo'n financiering en de inhoud daarvan.