Podcast 54: Het circus van aanbestedingen: oorzaak van personeelsproblemen?

Podcast 54: Het circus van aanbestedingen: oorzaak van personeelsproblemen?

26 september 2022 - Geregeld verschijnen in het nieuws berichten dat werknemers de dupe zouden zijn van aanbestedingen. Dit geldt met name voor thuiszorgmedewerkers, beveiligers en schoonmakers. Tom Profijt en Imke Lintsen bespreken de gevolgen voor de werknemers.

 

Geregeld verschijnen in het nieuws berichten dat werknemers de dupe zouden zijn van aanbestedingen. Dit geldt met name voor thuiszorgmedewerkers, beveiligers en schoonmakers. Werknemers zouden steeds opnieuw geconfronteerd worden met onzekerheid over de vraag of zij na een aanbesteding hun werk kunnen blijven doen en zo ja, tegen welke arbeidsvoorwaarden.

Wat is hier aan de hand? Hoe is de arbeidsrechtelijke bescherming van deze werknemers eigenlijk geregeld en kan de overheid diensten inkopen zonder dat de werknemers daar de gevolgen van ondervinden?

De afgelopen jaren deed Imke Lintsen onderzoek naar de afstemming tussen het arbeidsrecht en het aanbestedingsrecht en zocht zij een antwoord op onder meer de genoemde vragen. Op 31 mei 2022 mocht zij haar proefschrift verdedigen. In deze aflevering bevraagt Tom Profijt Imke over de aanleiding van haar onderzoek, de problematiek en haar belangrijkste bevindingen.

Weten hoe het echt zit? Luister de podcast.